Sicilija

Opis programa:

1. DAN – IZBRANO LETALIŠČE – KATANIJA
Potovanje se bo začelo z avtobusnim prevozom iz dogovorjenega mesta proti izbranem letališču. Leteli boste proti glavnemu mestu Sicilje Kataniji. Na sprehodu skozi mesto boste najprej občudovali Teatro Massimo Belini v katerem je danes operna hiša Catanije. Pot vas bo vodila po ulicah mimo Rimskega amfiteatra do Benediktanskega samostana (Monastero dei Benedettini), ki je eden največjih samostanov v Evropi. Danes je tam del univerze v Kataniji. Kmalu boste uzrli mestno hišo Palazzo degli elefanti in Katansko katedralo. Piazza duomo je eden največjih trgov Katanije in odlično mesto za večerjo. Na trgu se nahaja slonov vodnjak, obrnjen je proti Etni in smejoči se slonček naj bi varoval Catanio pred tegobami. Največje pa za konec dneva in sicer Grad Ursino (Castello Ursino), ki je bil zgrajen v 13. stoletju in je bil tudi sedež Kraljevine Sicilje. Danes je v gradu muzej. Sledi vožnja do hotela in nočitev.

2. DAN – KATANIJA – TAORMINA – ETNA – SIRACUZE – CALTAGIORE
Po zajtrku sledi vožnja do Taormine, ki leži na 250m visoki terasi nad Ionskim morjem na vzhodnem delu Sicilije in ima tako enega najlepših pogledov na celotnem otoku. Mesto je znano po amifeteatru, od katerega se vidi Etno ter po svojih klifih, ki dajejo čarobnost malemu mestu. Priporočen pa je tudi obisk kakšenga izmed javnih vrtov, ki so čudoviti. Vožnja do edinega aktivnega vulkana v Evropi, Etne. Vzpon na Etno z gondolo, kjer se razprostre čudovit pogled na okolico. Pot nas bo dalje vodila na jugovzhodni obali Sicilije, kjer se vzdiga mesto Sirakuza, eno elegantnejših in plemenitih mest na celem mediteranskem morju. Očarljivo, polno zgodovine in naravnih lepot in mesto s pravim mediteranskim utripom. Razdeljeno na dva dela- urbani del ter Ortigio- stari del mesta v obliki otoka, ki cveti od turizma. Tukaj boste videli Piazzo Duomo, ki je zgodovinski sveti kraj, ki za marsikaterega obiskovalca predstavlja najlepši trg na Siciliji. Velik, obdan z bari, slaščičarnami in predvsem s čudovitimi zgodovinskimi spomeniki. Na Piazzi Pancali boste lahko videli grški tempelj, ki sega v 6. stoletje BC in predstavlja najstarejši dorski tempelj v zahodni Evropi. Obiščete pa lahko tudi Teatro archiologico. Sledi vožnja do mesta Caltagiore. Mesto, ki ga povezujete gori Erei in Iblea v svoji izvirni podobi, v keramiki. V gradu “Vaz” so našli prazgodovinsko keramiko, ki je znana po vsem svetu. Mesto, ki je vse v keramiki, vama bo vzelo sapo, če se bosta vzpela po stopnicah Santa Marie del Monte. Sledi namestitev v hotelu in nočitev.

3. DAN – CALTAGIORE – AGRIGENTO – MARSALA – TRAPANI – ERICE
Po zajtrku vas čaka vožnja do mesta templjev oz. Agrigenta. Glavni dve znamenitosti sta veličastni ostanki grške kolonije v Dolini Templjev in kamniti hrib, kjer je nekoč stalo srednjeveško mesto. Mesto Akragasa je bilo odkrito z Grki, nato so ga kolonizirali Rimljani l. 210 p.n.š., kateri so mesto poimenovali Agrigentum. V času barbarskih napadov se je mesto iz doline preselilo na hrib. Takrat je bilo pod oblastjo Bizantincev, nato še Arabcev, katerih oblast se je končala l. 1087 z nadvlado Normanov. Lepota mesta Empedocla pa pride do izraza na poti med templji, ko si na eni strani med morjem in mestom na drugi strani, ki mu v zgodovini ni bilo prizaneseno s tirani, kajti imenovali so ga tudi najlepše mesto mrtvih. Vožnja do mesta Marsala, kjer se boste sprehodili po ozkih ulicah skozi mestna vrata Garibaldi. Postanek je vreden svojega časa, saj boste ob dobrem kosilu poskusili tudi svetovno znano sladko vino Marsala, ki so ga pili že Feničani. Naslednje je mesto vsakovrstnih rib, soli in mlinov na veter, ki vas bodo odnesli med meglice nekoč mogočnega Ericea, ki se dviga nad mestom in se boste nanj povzpeli z gondolo. Večerni sprehod in namestitev v hotelu in nočitev.

4. DAN – TRAPANI – CORLEONE- MONREALE – PALERMO
Po zajtrku vožnja do enega največjih mafijskih mest, vsaj po imenu, mesta Carleone. Mesto je znano po mafiji in zloglasnem mafijskem klanu. CIDMA, muzej boja proti mafiji in hkrati tudi organizacija, je napolnjen s spisi in »kartotekami« najhujših mafijcev ter s fotografijami, ki prikazujejo žrtve mafije. Po krajši vožnji si boste ogledali Monrealsko katedralo, v mestecu Monreale, ki je bilo svoj čas arabsko. Samo mesto je se nahaja na pobočju gore Caputo, katedrala pa slovi po neverjetnih mozaikih, ki se raztezajo na kar 10.000 m2 in verjetno je to tudi ena največjih svetovnih površin z mozaiki. In na koncu še upravno mesto Sicilije Palermo, ki se lahko pohvali z 2700 leti obstoja. Mesto je najpomembnejša zapuščina tako Arabcev kot Špancev in Normanov. Palermo ščiti svetnica Rosalia. Mesto bomo dalje raziskovali peš. Najprej bo na vrsti Normanska palača (Palazzo dei Normani), ta je bila zgrajena že v 9. stoletju, Normani pa so jo spremenili v svojo rezidenco. Od takrat dalje je bila normanska palača vedno sedež Sicilije. Obdana je z vrtovi, zasnovanimi med arabsko vladavino. V sami palači se nahaja tudi Palatinska kapela, ki je bila zasebna kapela normanske družine. Kapela je tako bogato okrašena, da ti vzame kar sapo in vse to okrasje naj bi izdelali bizantinski in arabski rokodelci. Za Palermo so značilna tudi vrata, imenovana Porta nuova ali nova vrata, katera so bila eden od vhodov v mesto, ki je bilo drugače zaščiteno z obzidjem. Kmalu pristanete na tržnici, eni od štirih mestnih tržnic, Ballaro, neverjetno živahna in barvita tržnica, kjer donijo vzkliki različnih prodajalcev in vaju vabijo k nakupom. Težko se bo upirati vsem dobrotam, ki so na stojnicah, greh bi bil jih ne poskusiti. Arancini, tipična sicilijanska poulična jed (riževi kroketi, polnjeni z različnimi nadevi), bodo šli dobro v slast. Sledi ogledal Teatra Massima, pa cerkev sv. Dominika, sprehodili pa se bomo po najlepšem zgodovinskem trgu Bellini in končali v kapucinskih katakombah, kjer počiva 8000 mumij najbogatejših prebivalcev Palerma, najbolj znana je mumija Rosalie Lombardo, saj je bila stara le dve leti. Sledi namestitev v hotelu in nočitev.

5. DAN – PALERMO – BENETKE- LAŠKO
Po zajtrku vožnja do letališča in let proti Sloveniji. Avtobusni prevoz do dogovorjene lokacije.

  • Termin

  • Cena

    Cena programa je odvisna od želja skupine in termina izvedbe. Za več info izpolnite obrazec na tej strani ali pokličite: 051 668 700

  • Doplačila

    /

  • Cena vključuje

    /

Vas zanima več?


Pred pošiljanjem reši enačbo spodaj:

1 + 0 = ?